Ben jij nu iemand die elk jaar weer een nieuwe jas aanschaft met daarop een nieuwe bontkraag? Dan is deze blog misschien wel een eye opener. We zullen hier aantal punten doornemen, die elke koper van bont moet weten.

Nepbont

Allereerst is het tegenwoordig niet meer noodzakelijk om echt bont te kopen. Het echte bont kan gemakkelijk worden vervangen door nepbont. Nepbont onderhouden is ook nog is veel makkelijker te onderhouden. Niet meer stinken naar natte hond na een regenbui en is dit veel gemakkelijker om schoon te maken. Ook hoef je niet druk te maken om het feit dat het bont schade oploopt bij veranderende weersomstandigheden. Vaak behoud nepbont haar kwaliteit op lange termijn. Echt bont daarentegen is vervaagt vaak na een jaar al en verliest het haar kleur.

Milieu

De verwerking van echt bont is ook nog is schadelijk voor het milieu. Bij de verwerking hiervan worden stevige chemicaliƫn gebruikt. Ook is het schadelijk voor de volksgezondheid. Dit door de grote aantallen uitstoot gassen die vrijkomen bij mest.

Dierenmishandeling

Het grootste punt van aandacht bij dit onderwerp is de dierenmishandeling die plaatsvindt. Nertsen die gebruikt worden voor het maken van bont, worden op een hardhandige manier behandeld. Nu wordt de productie van bont in Nederland vanaf 2021 stopgezet. Echter, zijn er nog vele Chinese bedrijven die nog door gaan met de productie. Vaak in nog slechtere omstandigheden door het gebrek aan regelgeving omtrent dierenwelzijn. Ook is er nog geen verbod op honden- en kattenbont. Dit is in Europa als sinds 2009 verboden. De partij voor de dieren heeft de tweede kamer hier al meerdere malen op gewezen zonder resultaat. Ze pleiten dan ook voor een totaal verbod op productie, import en handel.

Kortom: Bont is iets wat al lang niet meer van deze tijd is en onnodig dierenleed veroorzaakt. Probeer hier dan vooral bij stil te staan, mocht je overwegen iets te kopen met bont erin.